Martinus

Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt en de Oosterhaven, brouwt Brouwerij Martinus speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Na twintig jaar een drukkerij te hebben gerund aan de Kostersgang in Groningen besloot ondernemer Albert-Jan Swierstra het over een andere boeg te gooien. De vraag naar drukwerk neemt af en de vraag naar speciaalbieren neemt toe. Het ene ambacht heeft plaatsgemaakt voor het andere. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu brouwketels te pruttelen. Wat begon als een hobby in de keuken thuis is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf. Brouwerij Martinus is een familiebedrijf, zoon Martijn is de brouwer en echtgenote Henriëtte manust van alles. Ook zoons Vincent en Emiel zijn regelmatig achter de tap te vinden naast barman Marc.

Er is heel wat bedrijvigheid als de brouwerij en de bottelarij op volle toeren draaien. Brouwerij Martinus heeft een brouwcapaciteit van 10.000 liter per maand. Op de begane grond worden de speciaalbieren gebrouwen in brouwketels van 1000 liter. In zes tanks van 2000 liter worden de bieren gegist en gelagerd.

Daarna wordt een gedeelte van de bieren naar de uitschenktanks op de bovenste verdieping gepompt die verbonden zijn met de taps in het proeflokaal. Een ander deel gaat in fusten en een deel wordt gebotteld in de flessenvulmachine.

Een bijzonder gebouw.

In 1995 nam Albert-Jan Swierstra het pand met de daarin sinds 1979 gevestigde drukkerij over, onder de naam Het Grafisch Huis. Het ene ambacht heeft plaatsgemaakt voor het andere. Waar eens de drukpers stond, staan nu brouwketels en lagertanks. Om de brouwketels en de 3.70 m hoge lagertanks op de begane grond te kunnen plaatsen, zijn er gaten in het plafond gezaagd. In het midden van het pand zijn nog eens gaten in beide plafonds gezaagd waar doorheen de zware zakken mout naar de moutzolder worden getakeld.

Daarboven is een lichtkoepel in het dak gemaakt die samen met de raampartijen zorgt voor een schitterende lichtinval op elk uur van de dag. De ruimten zijn weer vrij, zoals in het oorspronkelijke ontwerp van Klein, de drie verdiepingen staan nu op een unieke manier met elkaar in contact.

Op de begane grond wordt het speciaalbier gebrouwen, de twee verdiepingen daarboven zijn ingericht als proeflokaal. Een schitterend dakterras met uitzicht op de Martinitoren maakt de bierbeleving in Brouwerij Martinus compleet.

Martinus - 1717

Martinus - 1717

2,75

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl Witbier Inhou.....

Martinus - Blond

Martinus - Blond

2,55

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl blond Inhoud .....

Martinus - De 5e Klok

Martinus - De 5e Klok

2,85

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl Bokbier Inhou.....

Martinus - Nuchter

Martinus - Nuchter

2,75

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl India Pale Ale .....

Martinus - Saison

Martinus - Saison

2,55

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl Saison Inhoud.....

Martinus - Tripel

Martinus - Tripel

2,75

Bierbrouwerij Brouwerij Martinus Bierstijl Tripel Inhoud.....

Facebook