Pivo Brouwers

Pivo Brouwers

Pivo brouwers bestaat uit een groep van drie Groningse vrienden met eigenwijze iedeeën over bier, die hebben besloten om van hun hobby hun werk te maken. Bij het brouwen van hun bier laten zij zich inspireren door de Boheemse en Beierse bierstijlen waar hun eigen Groningse interpretatie aan is gegeven.

Brouwerij Pivo dankt zijn naam aan het geboorteland van de pils, Tsjechie. Het land waar zij menige vakanties hebben doorgebracht en verslingert zijn geraakt aan de pils bieren. Het bestellen van de eerste halve liter Tsjechische pils was voor ons elke vakantie weer een moment om naar uit te kijken. Omdat het in Nederland moeilijk te verkrijgen was, zijn ze begonnen met dit type pils thuis in hun eigen keuken te brouwen, zodat dit soort bier bij zeer lage temperaturen moet vergisten en lageren, brouwden ze alleen in de winter, om vervolgens na een aantal maanden rijpen op de fles in de zomer te kunnen genieten van hun eigen gebrouwen bier. De eerste brouwsels brouwden ze in een 30 liter regenton. Dit werd het jaar daarop al een 70 liter brouwpan en het daaropvolgende jaar een 150 liter ketel. Ze kregen zoveel positieve reacties dat ze er op gegeven moment voor hebben gekozen om de sprong in het diepe te wagen en een brouwerij te beginnen.

Al hun bieren zijn gebrouwen volgens het Reinheitsgebot en worden ongefilterd en ongepastureerd gebotteld om zoveel mogelijk smaak te behouden.

De brouwerij

Pivo brouwers is gevestigd in De Biotoop, een unieke woon- werkgemeenschap in de gebouwen van het vroegere Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, gelegen naast de Hortus Botanicus in Haren. Met meer dan 300 mensen die er wonen en werken, in De Biotoop een van de grootste creatieve broedplaatsen van het land en veruit de groenste.

De brouwerij bevindt zich in het voormalig aquariumhuis van het Zoologisch Laboratorium waar in 1950 gedragsexperimenten met tropische vissen werden uitgevoerd. Hoewel door de komst van de brouwerij vissen hebben plaatsgemaakt voor gisten, zetten ze de traditie van 'biologische experimenten' voort met hun zoektocht naar unieke smaakcombinaties. Ze brengen letterlijk nieuw leven in de brouwerij!

Eigen gebouwde duurzame brouwerij

Bij het bouwen van de brouwinstallatie zijn zij opzoek gegaan naar creatieve manier om de bieren op grotere schaal te kunnen produceren. Ze hebben de brouwinstallatie samen met de hulp van vrienden zelf gebouwd. Zo zijn de brouwketels gemaakt van afgedankte ketels uit de wijnindustrie. Daarnaast zijn ook de vergistingsketels en koelcellen gemaakt van gerecyclede materialen. Bovendien geven ze het alvalproduct van het brouwproces aan een bedrijf waar het als hoogwaardig voer voor de scharrelvarkens wordt gebruikt. Tenslotte wordt het gebouw verwarmd door het verstoken van snoeiafval van de gemeente haren.

Pivo - Allemansvriend(in)

Pivo - Allemansvriend(in)

2,75

Bierbrouwerij Pivo Brouwers Bierstijl Lager Inhoud 3.....

Pivo - Groningse Glorie

Pivo - Groningse Glorie

2,75

Bierbrouwerij Pivo Brouwers Bierstijl Pilsener Inhoud .....

Pivo - Plato 13.5

Pivo - Plato 13.5

2,75

Bierbrouwerij Pivo Brouwers Bierstijl Pilsener Inhoud .....

Facebook